• Danish
  • English

Dansk-tysk samarbejde skal fastholde produktion i grænseregionen

Dansk-tysk samarbejde skal fastholde produktion i grænseregionen

16-08-2017
Et treårigt projekt, som har til formål at styrke den regionale konkurrencedygtighed inden for produktion, er skudt i gang.

Antallet af industriarbejdspladser i Danmark og Nordtyskland er faldet markant over de sidste 10 år. Sammen med en teknologisk udvikling, der har gjort kommunikation og transport på tværs af grænser billigere, har den lavere løn til arbejdere i Østeuropa, Kina og Indien gjort det attraktivt at flytte produktionen til udlandet.

Men med produktionen, forsvinder en stor del af vores innovation også. Og hvad skal vi leve af, hvis industrien forsvinder?

Vi skal være smartere
Et dansk-tysk samarbejde er nu blevet oprettet med projektnavnet ’InProReg’, som står for Innovativ Produktionsregion. Projektet sigter mod at styrke den regionale konkurrencedygtighed inden for produktion i Syddanmark og Nordtyskland.

Vi kan ikke konkurrere på løn, men vi kan være smartere, fortæller Arne Bilberg, som er lektor på SDU Sønderborg og tovholder for projektet. 

Han fortæller videre, at ved at styrke produktionen i regionen gennem nye systemer og smarte tilgange til styring af forsyningskæderne, vil især små og mellemstore virksomheder kunne øge deres konkurrencedygtighed. Dette opnås blandt andet ved at styrke moderne automatiserede produktionssystemer og innovative tilgange til produktudvikling.  
20170816_Dansk-tysk samarbejde skal fastholde produktion i grænseregionen

Projektet er delt op i to dele, hvoraf den første har fokus på at opbygge viden om innovativ produktion. Den anden del fokuserer på netværks- og klyngeaktiviteter, hvilket skal medføre en forretningsudvikling inden for den grænseoverskridende produktion. Dermed vil ’InProReg’ både bidrage til at arbejdspladserne inden for fremstillingsindustrien kan bibeholdes i den dansk-tyske grænseregion og samtidig hente allerede udflyttede arbejdspladser hjem igen.

Store fordele ved produktion i Syddanmark og Nordtyskland
Og det er faktisk en rigtig god idé at fastholde produktionen i Syddanmark og Nordtyskland. For selvom det ikke er muligt at konkurrere med lønnen i f.eks. Indien, så kan virksomheder holde bedre styr på pris og ikke mindst kvalitet, når både produktion og udvikling finder sted i samme hus. Derudover er danske og nordtyske medarbejdere dygtige.

- Vi er gode til at udnytte ny teknologi i regionen, fortæller Arne Bilberg, og understreger, at flere virksomheder er begyndt at hente produktion og arbejdspladser hjem fra udlandet.

En undersøgelse udarbejdet af Dansk Industri i 2016 fortæller, at den hyppigste årsag til at hente produktionen hjem til Danmark er øget fleksibilitet, mens kvalitet og produktivitet deler andenplads som begrundelse.

’InProReg’-projektet involverer mange partnere, heriblandt Christian-Albrecht-Universität zu Kiel, Hochschule Flensburg, Eckener-Schule Flensburg, KiWi GmbH og Kiel Region GmbH på den tyske side af grænsen, mens virksomheder og stærke nationale og regionale aktører som RoboCluster, EUC Syd, Erhvervsakademi SydVest, Erhvervsakademi Sjælland, Easy Robotics ApS og Sønderborg Vækstråd er iblandt partnerne på den danske side af grænsen.

Projektet varer i tre år og er finansieret af Interreg Deutschland-Danmark med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Læs mere om projektet på RoboClusters hjemmeside HER. 

Kilde: Mads Clausen Instituttet, Syddansk Universitet

Kontaktperson
Bjarke NielsenBjarke Nielsen

Cluster Manager

Innovationsnetværket RoboCluster

T +45 6550 4455

LOADEMAIL[bjarke.nielsen]DOMAIN[robocluster.dk]

robocluster

Kort om RoboCluster 

RoboCluster samler danske kompetencer inden for forskning, udvikling og design af robotteknologi. Netværket giver dig ny viden om robotter, robotteknologi og intelligente løsninger og services til indsatsområder med stor politisk og udviklingsmæssig bevågenhed. Få nye input til netop dine udfordringer med robotteknologi og automatisering og kom tættere på det danske robotmiljø 

Læs mere...
  • Kontakt
  • Forskerparken 10
  • 5230 Odense M
  • Telefon: 9350 7500
  • LOADEMAIL[mail]DOMAIN[robocluster.dk]

Bevillingsgivere

BevillingsgivereBevillingsgivere